lördag 5 mars 2011

Plats 95-91

95. Christian Sandström, Frisbee
Kanske en lite otippad kandidat att ha med på en sådan här lista, men jag gillar att införliva alla idrotter i en sådan här uppräkning, inte bara de största och vanligaste. Sandström är aktiv idag och räknas som frisbeesportens gigant under det senaste decenniet. Han har samlat på sig fyra VM-guld, bland annat i allround, vilket går till den jämnast bäste frisbeeutövaren. Han har världsrekord i två grenar, distans (250 m) där det gäller att kasta frisbeen så långt som möjligt, och TRC (94m) där det gäller att kasta och fånga frisbeen med så lång distans mellan punkterna som möjligt. Distansvärldsrekordet på damsidan innehas också av en svensk, Niloofar Mosavar Rahmani, som förtjänar ett omnämnande här även om hon inte kom med på listan.

94. Anna Olsson, Bänkpress och Styrkelyft
Är det något jag är svag för, så är det idrottare som har framgångar i mer än en idrottsgren. Bänkpress och styrkelyft är onekligen starkt besläktade, men likafullt är det imponerande att Anna Olsson har VM-guld i båda discipliner. Sammanlagt har hon fyra VM-guld och fyra EM-guld. Trots att sporterna är små platsar hon ändå på listan, kanske framförallt för hennes tre världsrekord i bänkpress och bänkpress inom styrkelyft.

93. Åsa Larsson, Bowling
2009 blev Åsa Larsson framröstad till den bästa svenska dambowlaren någonsin. Den äran fick hon främst tack vare sina meriter från internationella mästerskap. Hon har ett VM-guld i lag, men hela sju silver, varav fem individuella. Att ligga på en så hög nivå under så många mästerskap gör att hon tar en plats på listan, trots att hon inte har lika många titlar som många andra. Däremot kan hon skryta med fem EM-guld, vilket i bowling har en viss tyngd även om många starka nationer inte är med.

92. Sophie Gustafson, Golf
Sophie Gustafson är unik på den här listan eftersom hon är den enda som har kvalat in utan att ha vunnit ett VM/OS-guld eller en major (eller motsvarande). Däremot har hon uppvisat en enorm jämnhet på hög nivå under lång tid. Hon har hittills tagit sammanlagt tjugoen turneringssegrar, bland annat i British Open året innan den blev en major. Eftersom hon fortfarande är aktiv kan siffran mycket väl komma att stiga. År 2000 var hon dessutom delaktig i den europeiska segern i Solheim Cup.

91. Mats Karlsson, Bowling
Bowling är en USA-dominerad sport, och det ultimata för en manlig bowlingspelare är att lyckas på den amerikanska proffstouren. Det är något som endast tre-fyra ickeamerikaner lyckats med. En av dem heter Mats Karlsson. Han var den förste icke-amerikanen att vinna en tävling på proffstouren 1986, och hann sammanlagt med tre segrar under sin karriär. Tillsammans med sina två VM-guld innan han blev proffs, vilket underförstått hade lett till många fler medaljer om han hade fortsatt vara amatör, förtjänar han en plats på listan. Han utsågs till Sveriges bästa manlige bowlare någonsin 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar