onsdag 30 mars 2011

Plats 66-61

65. Kjell ”Hammaren” Johansson, Bordtennis
Kjell ”Hammaren” Johansson var spelaren som gjorde att bordtennis verkligen slog igenom på bred front i Sverige. Hans framgångar födde en rad världsmästare, vilket vi ser här på listan. Han tog själv tre VM-guld i dubbel och ett i lag mellan åren 1967 och -73. Åren 1972-73 rankades han som etta i världen. Bordtennis är ju en sport där den hårdaste konkurrensen kommer från Asien och framförallt Kina. Därför blir EM inte samma värdemätare som ett VM. Med det sagt kan man ändå imponeras av Johanssons tio guld och fem silver från EM mellan 1964 och -76. Anledningen att han inte är högre upp på listan är just att den individuella triumfen i hårdast motstånd saknas.

64. Emma Igelström, Simning
Likt många andra idrottare på listan slutade Emma Igelströms karriär alldeles för tidigt. Hon led av ätstörningar, framförallt bulimi, vilket idrottandet förvärrade, och till slut gick det inte längre utan hon lade av 2004, endast tjugofyra år gammal. Som simmare hade hon sina största framgångar i kort bana, vilket är den främsta anledningen till att hon inte ligger högre på listan. Hon hann faktiskt inte ta några medaljer i VM eller OS i lång bana. Med fyra VM-guld, ett silver, nio EM-guld, ett silver och två brons är hon en av de mest framgångsrika bröstsimmarna genom tiderna. Hon tog också under sin karriär tre EM-guld i lång bana, samt ett silver och ett brons. Dessutom satte hon sju världsrekord, varav sex individuella. Hennes sammanlagt sexton guld är svårslaget, men som vi ska se högre upp är det absolut inte omöjligt. Med tanke på Igelströms korta karriär är det dock en stark bedrift.

63. Lag Peter Lindholm, Curling
Det mest framgångsrika herrlaget i den svenska curlinghistorien leddes av skippern Peter ”Peja” Lindholm. Tillsammans med lagmedlemmarna Magnus Swartling, Tomas Nordin och Peter Narup nådde han fem VM-finaler och segrade i tre av dem. Det ligger laget tvåa i curlinghistorien på. Det stora målet, att vinna en OS-medalj, lyckades de aldrig med. Däremot tog laget hem två EM-guld, hela fyra silver och ett brons. För oss som har följt lag Lindholm under karriären kommer vi också ihåg den humor och ödmjukhet som de ofta visade upp när de förlorade. Vid ett tillfälle gav Lindholm upp matchen i ett hopplöst läge genom att glida med stenen i handen genom hela banan för att lägga den mitt i boet. Sådana idrottare är härliga att följa.

62. Ulf Jansson, Casting
Redan på sextioandra plats kommer faktiskt den idrottare som har flest VM-guld av alla på listan. Det som gör att Ulf Jansson inte landar högre upp är självklart att hans sport är Casting, vilket jag har varit inne på är en av de minsta sporterna som är aktuella för bedömning. Storleken på sporten till trots så är ändå Jansson en av de absolut största i sin sport genom tiderna. Han är en starkt bidragande orsak till att Sverige står med i Guinness Rekordbok tack vare den längsta sviten av VM-guld i någon idrott någonsin. Det blev arton guld i VM sammanlagt. Dessutom klarade han av femton silver och tretton brons. Med tretton EM-guld, två silver och åtta brons är han Sveriges främste castingutövare genom tiderna, och som jag förstår det också en stark kandidat till världens främste castingutövare på herrsidan.

61. Assar Rönnlund, Längdskidor
Här följer ytterligare en skidåkare, det börjar bli en del sådana på listan, och utan att avslöja för mycket kan jag också säga att det är långt ifrån den sista. Assar Rönnlunds främsta meriter är från 60-talet då han vann VM-guld på 15 km i Zakopane. Han var också starkt delaktig i segern i stafetten det året, men vad flest människor kanske kommer ihåg honom för är hans avgörande insats i OS-stafetten i Innsbruck 1964. På sista sträckan slog han finländaren Mäntyranta, som tidigare under spelen hade varit helt omöjlig. Referatet där bilden blockades av en lada, och där Assar kom ut ledande på andra sidan ladan, har blivit en klassiker. Rönnlund tog också silver på femmilen på båda dessa mästerskap, och vann femmilen i Holmenkollen två gånger. Tillsammans med ett silver på OS-stafetten i Grenoble 1968 kvalificerar han sig för en fin placering på den här listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar