fredag 11 mars 2011

Plats 80-76

80. Kenny Bräck, Bilsport
Ytterligare en idrottare som är svår att bedöma, eftersom bilsporten är så svår att jämföra med andra idrotter. Det man kan säga om Bräck är att han är den ende svensk som vunnit Indycar-serien i USA och det enormt prestigefyllda Indy 500, världens största idrottsevenemang som pågår bara under en dag. Bräck tog under sin karriär fyra segrar i Indycar-serien och fem segrar i Cart-serien. Eftersom han måste kunna räknas till sin idrotts bästa under en period tycker jag att han har en välförtjänt plats på listan. En del skulle säkert sätta honom högre, en del skulle inte ha honom med.

79. Anders Holmertz, Simning
Om bilsport är svårt att bedöma så är simning rejält mycket enklare. Fast det finns en hake i att det finns så många simningsmästerskap, i både lång och kort bana. Självklart räknas meriter i lång bana tyngst, och det har Anders Holmertz en del av. Han lyckades bara ta ett VM-guld, i lagkapp, men med sina fem silver, fyra i OS och ett i VM, tar han ändå en plats här. Han har dessutom ett individuellt brons från OS, en EM-titel, fyra silver och hela åtta brons. Med ett individuellt VM-guld i kort bana tillsammans med två silver har han ändå samlat på sig tillräckligt med meriter, genom att ligga på en fantastiskt hög nivå under lång tid, för att platsa på listan trots att den där sista pricken över i saknas.

78. Liselotte Neumann, Golf
Neumann blev 1988 den första svenska golfare att vinna en major. Sedan dess har det inte blivit fler majors, men väl tjugosex turneringssegrar sammanlagt, tretton i USA, åtta på europatouren och fyra övriga, bland annat VM-titeln 2006 tillsammans med Annika Sörenstam. Hon var en pionjär som ledde utvecklingen för en dominerande generation av golfare. Tillsammans med nämnda Sörenstam, Gustafsson från tidigare på listan och bland annat Helen Alfredsson och Mimmi Hjort som inte platsade, utgör hon ett av de mest framgångsrika landslagen någonsin i svensk idrottshistoria.

77. Helena Ekholm, Skidskytte
I högsta grad aktuell just nu, och kommer självklart att klättra på den här rankingen till nästa uppdatering. Har alltid haft ett starkt skytte, men det var när skidåkningen började ta fart som framgångarna började på allvar. Till nyår 2010 har hon tolv världscupsegrar och en total cupseger. Dessutom har hon från mästerskap två guld, ett silver och två brons, varav ett guld i jaktstart individuellt från 2009. Den fulla historien om Ekholm har naturligtvis inte skrivits än, och det ska bli mycket intressant att följa fortsättningen av hennes karriär. Förhoppningsvis räcker den över nästa OS i Sotji.

76. Anders Gärderud, Hinderlöpning
En av de mest klassiska svenska tv-bilderna och referaten genom historien, är finalen av 3000m hinder från OS i Montreal 1976. Gärderud drog upp en långspurt och knäckte polacken Malinowski som sågs som det största hotet. Men till sista hindret kom östtysken Baumgartl ikapp och var på väg förbi. Då snavade han på hindret och Gärderud kunde spurta till seger. Plex utrop ”Och östtysken faller! Östtysken faller!” har blivit klassiska. Gärderud slog dessutom världsrekordet i loppet, en tid som stod sig som svenskt rekord i trettio år. Den prestationen tillsammans med tre andra världsrekord och ett EM-silver gör att Gärderud tar plats på listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar