onsdag 23 mars 2011

Plats 70-66

70. Mikael Appelgren, Bordtennis
Mikael ”Äpplet” Appelgren är en av våra skickligaste bordtennisspelare genom tiderna. Hans karriär låg samtida med några av sportens allra största giganter, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson, och han har därför fått finna sig i att stå vid sidan av de största. Med hjälp av dem och även Erik Lindh och Peter Karlsson lyckades han dock ta tre VM-guld och fyra VM-silver i lag. 1985 vann han också dubbeln tillsammans med Ulf ”Tickan” Carlsson. I EM har han hela nio guld (och två silver), varav tre i singel. Trots att de asiatiska spelarna inte är med i EM hade han ändå ovan nämnda giganter mot sig, vilket visar vilken skicklig spelare han var. Att det inte räcker längre än såhär hänger just på bristen av en individuell seger i VM.

69. Rune Fredriksson, Casting
Nu kommer vi till en av de främsta medaljörerna på listan. Anledningen till att Rune Fredriksson inte kommer högre upp är för att han håller på med en av de minsta sporterna inom Svenska Idrottsförbundet, nämligen Casting. Fredriksson tog under sin karriär sexton VM-guld, tretton silver och nio brons. Tillsammans med medaljskörden i EM på elva guld, fyra silver och fem brons är det få idrottare på listan som klår honom. Därför förtjänar han absolut en plats på listan.

68. Anna-Carin Zidek, Skidskytte
Anna-Carin Zidek, tidigare Olofsson, har under sin karriär som fortfarande pågår blivit ACO med hela svenska folket. Från Lillhärdal i Härjedalen, mycket nära platsen där min mamma är född, slog hon igenom 2005 när hon lyckades ta silver i masstarten i VM i Hochfilzen. Året efter kom den största triumfen när hon vann OS-guld och OS-silver på masstart respektive sprint. Förutom dessa medaljer har hon också ett VM-guld i mixstafett, samt tre övriga silver och två brons. Förra året vann hon dessutom distanscupen i världscupen. Hon har fram till 2010-12-31 fjorton världscupsegrar, och förhoppningsvis kan hon hitta tillbaka till den form som har gett henne alla sina framgångar.

67. Lars Hall, Modern Femkamp
Modern Femkamp är en gammal svensk paradgren. Mellan sportens införande på det olympiska programmet 1912 och 1968 tog Sverige nio av tolv individuella guld. Flera av utövarna har blivit legender med namn som Wille Grut, Sven och Björn Thofeldt, Gustaf Dyrssen, Johan Oxenstierna och Björn Ferm. Den som får plats på den här listan är dock i mitt tycke den störste av dem alla. Med sina två OS-guld och två VM-guld samt ett silver, har Lars Hall de största meriterna av alla svenska moderna femkampare genom tiderna. Han var, fram till senaste OS i Beijing, också den enda att försvara ett OS-guld.

66. Sten Lundin, Motocross
Sten ”Storken” Lundin tog under 50- och 60-talen fyra VM-guld i motocross, varav två individuellt. Under sin karriär körde han hem tjugofyra segrar och trots den milda konkurrensen i motocrossens världscupsbegynnelse är det en imponerande bedrift. Han fick dela bragdguldet 1961 med en annan motorsportare som kommer högre upp på listan. Med två andraplatser i VM-serien och fyra tredjeplatser är han ändå en av våra största motorsportare genom tiderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar