söndag 6 mars 2011

Plats 90-86

90. Bernt Johansson, Cykling
Det mest kända ögonblicket ur Johanssons karriär är förstås OS-guldet från Montreal 1976 när han kommer in på upploppet eskorterad av en miljon motorcyklar. Arne Hegerfors klassiska ”Åh, vad skönt det är med poliser ibland” är en klassiker. Han tog också ett VM-guld i lagtempo och sammanlagt fjorton olika toursegrar. En skräll var det 1976, men han är ändå en av de bästa svenska cyklisterna genom alla tider.

89. Sven-Åke Lundbäck
Sven-Åke Lundbäck tog tre VM-guld under sin karriär, två individuellt och ett i stafett. Den största insatsen kanske han gjorde när han vann femmilen i Lahti 1978. Trots den insatsen fick han inte bragdguldet 1978, det gick istället till Ingemar Stenmark och Björn Borg för typ bra insatser. Thomas Wassberg blev så sur över det här att han vägrade ta emot sin bragdmedalj två år senare. Som skidåkare vann Lundbäck också Vasaloppet en gång, och har för alltid en plats i den svenska skidhistorien.

88. Ara Abrahamian, Brottning
Inom brottning är ett EM-guld nästan lika mycket värt som ett OS-guld. Det är mycket få konkurrenter som inte är med på ett EM. Att Ara Abrahamian med det i åtanke har samlat på sig två VM-guld, fyra OS-, VM- och EM-silver och två OS- och EM-brons, så är det en imponerande bedrift. Jag räknar här bronset i OS i Beijing trots att han blev diskad. I sin förlorande match dömdes han bort av vad han själv hävdade, med visst fog kändes det som, en korrupt domare. Även OS-silvret från Athen hade en besk eftersmak eftersom det även där kändes som om han blev fråndömd segern. Men även utan dessa segrar platsar han givetvis på listan.

87. Jörgen Mårtensson, Orientering
Orientering har genom åren varit en stark svensk sport, vilket lämnar sina märken på den här listan. Jörgen Mårtensson har genom sina två individuella VM-guld, sex silver (tre individuellt, tre lag) och två brons (lag) satt sitt märke i den svenska idrottshistorien. Under 90-talet räknades han till världens främsta orienterare och är en starkt bidragande orsak till att sporten fortsätter att skörda framgångar för Sverige genom nya talanger som Helena Jansson, som med största sannolikhet dyker upp på den här listan i framtiden.

86. Per-Olof ”Posa” Serenius, Isracing
En legendar som på grund av att han tävlar i en liten sport, kanske inte alltid har fått det erkännande han förtjänar. Faktum är att Posa har samlat på sig fem VM-guld under sin karriär, två individuellt och tre i lag. 62 år gammal håller han fortfarande på med sporten som han älskar, och är fortfarande bäst i Sverige. En lång karriär där Posa får representera de svenska framgångarna isracingsporten haft i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar