fredag 4 mars 2011

Plats 100-96

100. William Thoresson, Gymnastik
Okej, det här kanske luktar lite kvotering eftersom jag vill ha med vår störste gymnast genom tiderna. William Thoressons OS-guld i fristående från 1952 är en av de största sensationerna någonsin i svensk idrott. Det är också en av de mest bortglömda triumferna. Samma OS lyckades dessutom det svenska damlaget ta ett guld i gruppgymnastik med handredskap. Thoresson följde upp guldet med ett silver från OS 1956, dessutom tog han ett VM-silver i fristående. Trots att antalet medaljer överskuggas av flera andra kandidater till listan, tycker jag ändå att Thoresson förtjänar sin plats.

99. Henrik Österberg, Casting
Casting är en mycket liten sport med flera delgrenar vilket gör det möjligt att ta många medaljer på mästerskap om man är riktigt duktig. Det är också en idrott som man kan hålla på med under många år eftersom den inte ställer samma fysiska krav som andra idrotter. Med de brasklapparna kan vi också säga att det är den sport där Sverige har varit mest framgångsrika i av alla idrotter. Sverige har den längsta sviten av VM-guld som något land har haft i någon sport. En av anledningarna heter Henrik Österberg. Med sex guld, fem silver och fyra brons i VM ligger han ändå inte först av alla svenskar. Det som gör Österbergs medaljskörd riktigt imponerande, vilket också är anledningen att han platsar på listan, är hans femton EM-guld. Ingen europeisk castingutövare har fler. Utöver det är Österberg dessutom den svenske idrottare med flest SM-guld, alla kategorier. Hela 168 st har det blivit genom åren.

98. Sanna Tidstrand, Speedski
Sanna Tidstrand har på ganska kort tid etablerat sig som speedskins storstjärna. Trots att hon bara är i början av sin karriär har hon redan lyckats ta ett VM-guld och ett silver, slå världsrekord i hastighet, samt ta sexton världscupsegrar och två totalsegrar i världscupen. Få idrottare i Sverige kan visa upp en sådan resultatrad, och därmed slänger vi in Tidstrand i listan trots att speedski än så länge inte är någon av de största sporterna i landet. Räkna med att Tidstrand kommer att klättra med nya framgångar.

97. Alfred Swahn, Skytte
Alfred Swahn är Sveriges främste olympiske medaljör, och platsar av den anledningen på listan. Han var skytt när seklet var ungt, och tog sina medaljer mellan 1908 och 1924, tre guld, tre silver, tre brons. Hans far, Oscar Swahn, som också var med i det vinnande laget i löpande hjort 1912 är den äldste olympiske vinnaren genom alla tider. Skytte var en stor sport här, men konkurrensen var kanske inte den bästa. Swahn får ändå vara med tack vare sina medaljer, och representera en hel generation av svenska skyttar inklusive bland annat pappa Oscar och tvillingarna Eric och Wilhelm Carlberg. De sportade dessutom mycket fashionabla skägg, skyttegubbarna.

96. Johnny Nilsson, Skridsko
Nilsson är kanske mest känd för sitt OS-guld på 10 000 meter i Innsbruck 1964. Trots ymnigt snöfall lyckades han slå världsrekord, ett av tre under hans karriär. Tillsammans med ett VM-guld och ett brons är medaljskörd och rekord tillräckligt för att han ska få en hedersam plats bland de allra största idrottarna i Sverige genom tiderna.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Kul att hitta sitt namn bland de 100 främsta.
    Du kan ändra mina meriter så att de stämmer om du vill. Jag har vunnit 6 VM-guld, 15 EM-guld, 2 World Games-guld och 168 SM-guld. Vad gäller SM-guld så finns det ingen annan svensk som har fler mästerskapsmedaljer oavsett sport. På andra plats ligger en gevärsskytt och på tredje Therese Alshammar.

    Mvh
    Henrik Österberg

    SvaraRadera