söndag 18 april 2010

1992

1992 är intressant mest för att det var ett riktigt skitår (om man får vara onödigt uppriktig) bland oscarsnominerade filmer. Platserna 4-10 är mest utfyllnad för att det inte fanns andra filmer jag sett som skulle kunna konkurrera ut dem. Därför får de ingen vidare utläggning, utan det är bara de tre första platserna som jag utvecklar. Vi glömmer helt enkelt det här året och går snart vidare.

10. Batman returns

9.Death becomes her

8. The Crying game

7. The Unforgiven

6. Basic instinct

5. Min kusin Vinny

4. På heder och samvete

3. The Player
- Inte Robert Altmans bästa film, den kommer senare, men en rolig historia med mängder av cameo-roller, något som alltid uppskattas. Realistiska skildringar av hollywoodlivet uppskattas ju också alltid, och en utmärkt Tim Robbins spelar huvudrollen.

2. En kvinnas doft
- En härlig resa med Al Pacino i sin kanske bästa roll under karriären, vad än kritiker hävdar om att hans oscar skulle vara för lång och trogen tjänst, och inte för prestationen i den här filmen. Philip Seymour Hoffman gör sin första filmroll, en stark inledning i en rad av lysande insatser.

1. Aladdin
- Tajt med En kvinnas doft om förstaplatsen, men Aladdin är trots allt den bästa klassiska Disneyfilmen som gjorts. Musiken passar väl in i historien, den känns inte påklistrad som i många andra Disneykreationer. Framförallt ”Ett steg” är en klar favorit. Huvudpersonerna är bara måttligt träiga, prinsessan Jasmine var en tidig förälskelse, de komiska karaktärerna är roliga på riktigt och skurkarna är onda (Jafar) och nyanserade (Yago). Sen kan repliken ”Har du problem, kråka?” möjligtvis vara världshistoriens bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar