måndag 20 september 2010

Täby och kapitalismen

Det mesta har väl redan sagts om den svenska katastrofen. Själv står jag och velar mellan huruvida jag önskar att alliansen får egen majoritet eller inte, så att SD inte ska få något som helst inflytande. Men det bästa i situationen hade väl varit om MP hade kunnat få så pass mycket inflytande över svensk politik att i alla fall miljön mår bättre om fyra år.

Ett exempel som jag hittade i DN idag symboliserar för mig vad borgerlig politik är, vad kapitalism är och ställer också frågan varför det är så svårt att se för många människor. I Täby, Fredrik Reinfeldts hemkommun, har moderaterna haft egen majoritet den senaste mandatperioden. Kommunen har kallats för Ms experimentkommun där man på lokal nivå har genomfört många av de idéer som M sedan vill införa i Sverige i stort. Bland annat har man privatiserat alla (89) förskolor utom en, inte bara under den senaste perioden förstås, men 88 förskolor har drivits i privat regi under den tiden.

I årets val tappade M var femte väljare och förlorade sin egna majoritet. Anledningen anses vara att väljarna var missnöjda med hur förskolor tar ut stora vinster genom att minska personal och öka storleken på barngrupperna bland annat. Det här är ingen hemlighet, så fungerar privata företag. Vinsten är viktigast, inte huruvida barnen har det bra. Man kan hävda att konkurrensen skulle generera större satsningar på kvalitativ undervisning och stimulering, men i Täby har ju uppenbart så inte skett.

Så de missnöjda väljarna i Täby tog sin demokratiska möjlighet på valdagen och röstade på något annat än M, ett parti som skulle bidra med förändring från företagens tillväxthysteri, kapitalism och snöda vinning. Man lade sin röst på… Folkpartiet. För det är ju ett parti som verkligen motsätter sig privatiseringar.

Ibland blir man så trött på människor. Här har de ett tydligt exempel på att den borgerliga politiken inte har fungerat i deras hemkommun, de uttrycker sin ilska över vad som har hänt, vill rösta på en förändring och lägger sedan sin röst på ett parti som har exakt samma åsikter i frågan. Risken är nu att det här kommer att hända i hela landet, och att det blir ett jävla meck med att ställa allt till rätta när folk har insett sitt misstag och ger ett rödgrönt mandat om fyra år. Därför vet jag inte om jag vill ha en allians med egen majoritet, trots att alternativet är SD som vågmästare.

För övrigt är SD nazister.

2 kommentarer: