torsdag 9 september 2010

Homofobins unkna lukt i fotbollens omklädningsrum

Aftonbladet och Fotbollskanalen.se skriver om Yoann Lemaire som efter 14 år inte fick kontraktet med amatörklubben FC Chooz förlängt. Inget konstigt med det om det inte var för att klubbens officiella förklaring är att de ville undvika problem eftersom Lemaire är uttalat homosexuell. Flera medspelare har varit upprörda över Lemaires läggning och har ventilerat sina åsikter offentligt.

Enligt artikeln Homophopia and football – The lesson of Chooz skriven av Pascale Krémer avslöjade Lemaire för tränaren att han hade haft homosexuella erfarenheter med en annan fotbollsspelare, eftersom han var trött på den konstanta jargongen med böghäcklande, vilket gjorde honom okoncentrerad på planen och ledde till flertalet röda kort. Inledningsvis stöttade hela laget och hela byn Chooz Lemaire i sitt beslut att vara öppen med sin läggning. Efter ett tag började dock känslorna bubbla upp till ytan i klubben. Två av spelarna rev av klubbens logo från sina tröjor och en tredje förolämpade Lemaire under en fest. Klubbens president uttalade att situationen var problematisk, men att det skulle gå att lösa.

I det stora hela var ändå acceptansen, efter en trög start, förvånansvärt stor i det lilla samhället (784 invånare). FC Chooz är den enda klubben tillsammans med Paris Saint Germain som har skrivit på Paris Foot Gays lista över antihomofobi i fotbollsklubbar. Men fortsatta verbala attacker på Lemaire tvingade honom till slut att ta ett sabbatsår och nu har alltså klubben beslutat att inte förlänga Lemaires kontrakt för att ”undvika problem” med resten av spelarna i klubben, istället för att ta tag i homofobin från grunden istället. Lemaire säger till Le Monde att de homofobiska förolämpningarna endast kom från två personer i laget, men istället för att bestraffa dem så väljer klubben att straffa Lemaire.

Självklart är det diskriminering, förhoppningsvis kommer det att straffas av fotbollsförbundet eller regeringen, det ser så ut i alla fall eftersom idrottsministern har intresserat sig för fallet. I slutändan kan kanske uppmärksamheten kring affären leda till att fler klubbar skriver på PFG:s kravlista och faktiskt gör något åt för att en gång för alla förinta homofobin i fransk fotboll som i all idrott.

(PS. Chooz president heter Couqet. I nästa val, don't chooz the couqhuvud. DS.)

1 kommentar:

  1. Ja vad ska man säga? Nej men visst, fortsätt stödja den gigantiska fotbollsindustrin för fan...
    H

    SvaraRadera