fredag 10 september 2010

2008

Slumdog millionaires stora år, den svepte hem åtta priser, alla de tyngsta förstås, förutom skådespelarpriserna. Äntligen, äntligen fick också Kate Winslet sin staty, det kommer med största säkerhet komma fler så småningom. Tyvärr var hennes filmer det här året, The Reader och Revolutionary Road två av de största besvikelserna. Slumdog var hyfsat nära att platsa på listan, men föll på sitt enfaldiga slut. Det var överhuvudtaget ett mycket svagt år med många besvikelser (Benjamin Button, behöver jag säga mer), men också några ljusglimtar som förstås följer nedan. En film som saknas, som jag garanterat sätter in på listan när jag väl har sett den, är Frozen river. Anmärkningsvärt med filmerna nedan är att åtta av dem endast hade en nominering och ingen av dessa fick någon oscar.

10. The Dark Knight
- Givetvis börjar vi då med ett av undantagen. Den andra Batmanfilmen i den nya Nolangenerationen exploderade in på topp tio-listan över mest inkomstbringande filmer någonsin (just nu ligger den sjua). Den gav Heath Ledger en nominering som blev en slags lifetime achievement award på grund av hans tragiska bortgång under året. Inte för att han inte förtjänade priset, hans insats är fenomenal, men det är framförallt de tekniska kategorierna som gör filmen så bra. Det och ett förvånansvärt gott berättande. För mig är absolut de två senaste batmanfilmerna de två bästa superhjältefilmerna någonsin. Filmen fick åtta nomineringar och förutom Ledger tog den också välförtjänt hem bästa ljudklipp.

9. Kung Fu Panda
- Animerat som vanligt hett stoff på den här listan. Tre nominerade, Bolt hamnade precis utanför listan, vinnaren av priset kommer längre ner och här har vi Kung Fu Panda. En snygg och rolig film med några överraskningar och inte helt linjärt berättande, även om man förstås inte blir chockad när man ser den. Jack Blacks röst funkar utmärkt i huvudrollen, inte helt vanligt att en Black-film blir nominerad.

8. Baader-Meinhof komplex
- Lite tysk terrorism skadar ju aldrig. Riktig snygg 70-talsberlinkänsla i stilen, både foto, kostym och skådespelare. Det finns inte mycket glorifierande kring den, utan en äkta beskrivning av (lite väl) engagerade människor, deras framsteg och misstag. Bästa utländska film gick dock till japanska Departures.

7. The Visitor
- En av de stora överraskningarna det här året. Historien om den stele Harvardprofessorn som upptäcker ett invandrat par i sin övernattningslägenhet. En vänskap växer fram och bla, bla, bla, men den är faktiskt riktigt bra. Söt, verklig och lite otäck, utan sockrat slut vilket är ganska skönt. Richard Jenkins i huvudrollen, han som fick filmens nominering, är mycket bra, men hade inte riktig någon chans i konkurrensen, som förvisso inte var stark, men namnkunnig.

6. In Bruges
- Också en överraskning, det var fullt av dem det här året. Sätt två yrkesmördare i den belgiska staden Brügge som bestraffning, låt dem vänta på ett telefonsamtal som ska säga åt dem vad de ska göra härnäst, låt den ene vara positiv och nyfiken, den andre gnällig och frusen, låt dem träffa en rasistisk dvärg och du har ett bra recept för en rolig och lite underlig film.

5. Tropic thunder
- Jag blir så glad när någon vågar göra en sådan här film. Ben Stiller tillhör inte mina stora favoriter, men jag har heller inget emot honom, han har varit med i några riktiga favoritfilmer som exempelvis Zoolander och Royal Tenenbaums och han är ju med i Noah Baumbachs nya som jag ännu inte har sett, men ingen favorit som sagt. Därför blir jag extra glad när han trycker i med en sådan här sak, inte bara som huvudroll, utan också som regissör. Senast han satt i regissörsstolen för en långfilm var just Zoolander, och med tanke på det vill man ju att han aldrig ska lämna den. Tropic Thunder har mycket som man blir glad av, fejktrailersarna i början (framförallt att Downey jr-filmen görs av Fox Searchlight och att Tobey McGuire driver med sig själv), Tom Cruise som hiphopbärsärkproducent och ett manus som är hur skoj som helst. En film man gärna ser om och om igen.

4. Entres les murs
- Ännu mera utländskt. En tanke är kanske att jag skulle se den där japanska vinnarfilmen också, eftersom jag har tre förlorare i samma kategori med på listan. Entres les murs är i alla fall en fransk film om en skola i en av de mindre priviligierade delarna av Paris, en skolklass och dess lärare. Missta mig inte här, det är ingen Dangerous minds, det är ingen frälsning och halleluja av stökiga ungar, utan det här är skolsocialrealism när det är som bäst. Läraren är ingen hjälte, men försöker. Eleverna är flerdimensionella med riktiga problem, och när ett problem uppstår löses det inte genom någon slags magisk insats av någon myndighetsperson med hjärtat på rätta stället. Det finns hopp i filmen, det finns tragik, precis som i verkliga livet. Och trots att den verkligen visar på svårigheterna med att vara lärare har jag sällan varit så sugen på att på allvar pröva på yrket, som när jag sett färdigt den här filmen.

3. Happy-go-lucky
- Även om jag gläds till hundra procent för Kate Winslets skull, att hon till slut fick sin oscar, så kan jag inte annat än tänka att Sally Hawkins i huvudrollen som Poppy borde fått den för sin insats. Så klockrent är det. Alla skådisar gör lysande insatser i den här filmen, jag vill framförallt lyfta fram Eddie Marsan som kolerisk bilskolelärare. Det brukar hända i regissören Mike Leighs filmer, Marsan var suverän också i Vera Drake där huvudrollsinnehavaren Imelda Staunton gjorde kanske den bästa rollprestationen i oscarshistorien. Happy-go-lucky är i alla fall en pärla, med värme, humor, glädje, sorg och smärta.

2. Wall-E
- Vinnaren i kategorin bästa animerade film, men trots att den var bäst i sin kategori är det inte den bästa animerade filmen det här året. Hursomhelst är det en underbar film och den bästa filmen att se om man nödvändigtvis måste se en pixarfilm dubbad till svenska. Eftersom det knappt är någon dialog i tre fjärdedelar av filmen. Det politiska budskapet om miljöförstörelse och människans förslappning är också viktigt och lite överraskande. Den andra filmen på listan som vann en oscar och som fick mer än en nominering, sex stycken närmare bestämt. Två för ljud, två för musik, en för manus och sedan vinsten för bästa animerade. Välförtjänt trots filmen på förstaplatsen.

1. Waltz with Bashir
- Och så kommer vi till vinnaren, och priset går till… Israel? Ja, vad fan, om de dänger till med en animerad dokumentär om krigets vansinne och tar upp en i väst bortglömd massaker på palestinier så inte mig emot. Gör man det dessutom såhär bra, drabbande, verkligt och stilrent, så blir man glad och ledsen på samma gång. Glad för att det går att göra så här bra animerad film, ledsen för att händelserna i filmen faktiskt har inträffat.

4 kommentarer:

  1. Inte heller ett Ben Stiller-fan men du glömde min absoluta favoritfilm som råkar vara Ben Stillers verk: Reality bites. Jisses vad fin den är!

    SvaraRadera
  2. Det har du rätt i, väldigt stilbildande också, men jag sätter den inte lika högt som Zoolander dock. Fantastisk film, men jag har hört det ryktas om en uppföljare och det tror jag inte blir så bra.

    SvaraRadera
  3. VA? En Reality bites två? Eller Zoolander två? Båda två låter jobbigt.

    SvaraRadera
  4. Zoolander två, bara rykte på imdb än så länge, men ett rykte är mer än inget och tillräckligt för att man ska bli ängslig.

    SvaraRadera