onsdag 20 april 2011

Who wears short-shorts?

Nu har ännu ett idrottsförbund kommit med nya bestämmelser om vad damutövare får ha för kläder på sig. Den här gången är det internationella badmintonförbundet som tar ett unisont steg femtio år tillbaka i tiden. Det har beslutats att kvinnor som spelar badminton måste ha kjol på sig, och alltså inte får utöva sporten i shorts vid internationella tävlingar. Från förbundets sida menar man att det kommer att dra mer publik till sporten.

Som jag har varit inne på förut här i bloggen, visst kommer det att dra fler tv-tittare, men man måste ju också fråga sig vad det är man håller på med. Vill man bli tagen seriös som idrott, eller vill man sälja sex? Beachvolleyboll är den enda sporten i världen där intäkterna ligger lika på dam- och herrsidan. Det är också en sport som reglerar hur mycket hud som måste visas på damsidan. Därför är det rimligt att anta att korta kjolar i badminton skulle ge mer pengar till sporten, liksom det gör i tennis där shorts inte heller är tillåtna på damsidan. Man säljer alltså ut jämställdhet och seriositet för att få lite extra pengar. Varför förbjuder man inte kläder helt och hållet, eller tvingar damutövarna att idrotta i bara bh? Det skulle ju dra ännu mer tittare. Risken nu blir istället att de som faktiskt följer sporten, tycker om den och utgör en initierad publik tröttnar på plojandet och söker sig till något annat istället.

En ytterligare pikant detalj i shortsförbudet är att det, till skillnad från tennis, är bättre att spela i shorts än kjol. Det innebär alltså en (liten, men ändå) nackdel att spela i kjol. Kvinnors idrottande ska inte tas på allvar, med andra ord. Man skulle önska att idrottens beslutsfattare hade kommit längre i sitt tänkande och att de skulle våga lita på sin idrott istället för att ställa till med sådana här spektakel. Men det är dåligt med luft i gubbunkna sammanträdesrum. Till syvende och sist måste man ändå ställa sig frågan vad det är man säljer: Idrott eller sex?

1 kommentar:

  1. Så jävla tröttsamt.
    Du är däremot inte så tröttsam! Utom möjligen när du får komplimang av mig på fb, och ändå inte kan låta bli att vara språkpolis ;)

    Hugo

    SvaraRadera