onsdag 26 januari 2011

Murder one

Murder One
Ursprungsland: USA
Genre: Drama
Avsnittslängd: 45-48 min
Antal säsonger: 2
Sändningsår: 1995-97
Skapare: Stephen Bochco, Charles H. Eglee, Channing Gibson
Skådespelare: Daniel Benzali, Anthony LaPaglia, Stanley Tucci, Patricia Clarkson, Barbara Bosson, Michael Hayden, Mary McCormack, J. C. MacKenzie m fl.
Se: Säsong 1

Serien Murder One, eller Åtalad för mord som den kallades i Sverige, var den första längre advokatserien som behandlade ett enda mordfall. Huvudpersonen Ted Hoffman försvarar filmstjärnan Neil Avedon för ett mord på den 15-åriga Jessica Costello (som hann ligga med halva Hollywood innan det var dags). Tittaren får följa fallet från innan Avedon ens är misstänkt, via tidiga förhör, juryval, rättegång och upplösning, samtidigt som de andra advokaterna på kontoret löser mindre fall i varje avsnitt. I andra säsongen ersattes Hoffman av en ny ägare spelad av Anthony LaPaglia, och serien dök rakt ner i soptunnan.

Det som gör Murder One så bra är just inblicken i advokaternas detaljarbete. Hur man värderar varje individuell jurymedlem och spelet kring urvalet, hur misstankar och lojaliteter spelar in i arbetet och hur folk kan få ligga med varandra lite till höger och vänster (vilket i och för sig inte skiljer sig från andra advokatserier). Vi presenteras för mängder av färgstarka karaktärer, där den moraliskt dubiöse Richard Cross, spelad av en fenomenal Stanley Tucci, är den största behållningen.

Av alla Stephen Bochcos bidrag till televisionens populärunderhållning är för mig inget program lika (no pun intended) fängslande som första säsongen av Murder One. Manusförfattarna håller liv i serien in i sista stund, det är inte förrän i sista avsnittet som man faktiskt får reda på vad som har hänt. Det har man gjort bra i Murder One. Avslutningsvis kan jag bara rekommendera alla att se första säsongen, det tar inte så lång tid, du får en livstidskonsumtion av skalliga huvuden och lär dig att lite voyeurism aldrig är fel. Du vet aldrig när det kan behövas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar