onsdag 3 augusti 2011

Plats 20-16

20. Torbjörn Blomdahl, Biljard
Torbjörn Blomdahl är Sveriges främste biljardspelare genom alla tider. Han är en allroundtalang som
ändå nått sina största framgångar inom trevallarscarambole. Här har han försvarat sin VM-titel i singel sex gånger, och sin EM-titel åtta gånger. I dubbel tillsammans med Michael Nilsson har han nio VM-titlar (sju med Nilsson) och tre EM-titlar. Sammanlagt femton VM-titlar och elva EM-titlar gör honom till den näst mest framgångsrike trevallarscarambolespelaren genom tiderna, efter Raymond Ceulemans. Han har varit en stor ambassadör för sporten och dess popularisering i Sverige.

19. Patrik Sjöberg, Höjdhopp
Patrik Sjöberg är förstås mest känd för att vara en av få svenska friidrottare att ha haft ett världsrekord, 2,42 satt på Stockholms Stadion -87. Samma år tog han också VM-titeln utomhus. Han är också den enda höjdhoppare som har tagit medalj i tre olympiska spel, två silver och ett brons. Med guld, silver och brons i VM inomhus och fyra guld i inomhus-EM (där konkurrensen är i princip lika stor som i ett VM) blir hans sammanlagda resultatrad sex guld, tre silver och två brons i en av de mest konkurrensutsatta sporterna i världen. Bara Javier Sotomayor, avstängd för dopning under senare delen av sin karriär, har hoppat högre än Sjöberg och hans resultat skulle göra honom till överlägsen världsetta för de senaste femton åren. 2,42 är än idag gällande europarekord, och Sjöberg har vid två tillfällen också haft världsrekordet inomhus. Som högst hoppade han 2,41.

18. Jörgen Persson, Bordtennis
Har under sin karriär fått stå i skuggan av J-O Waldner, men Jörgen Persson har enormt stora meriter från sin långa karriär som inleddes -83 och pågår fortfarande. Känd för sin giftiga backhand var han en del av det lag som ”rev den kinesiska muren” och blev lagvärldsmästare -89. Tillsammans med fyra andra lag-VM-titlar och en singeltitel från Chiba -91 får han räknas till en av sportens stora. Han har dessutom fyra silver och två brons från VM, i singel, lag och dubbel. Bordtennis är ju en sport där den största konkurrensen kommer från Asien, främst Kina, vilket gör att EM-medaljer inte kan rankas lika högt. Med det sagt är det ändå imponerande att Persson samlat på sig tio guld och ett silver genom åren. Eftersom hans inledande bordtennisturnering i OS -88 också var första gången sporten kom med på programmet är han ensam om att ha deltagit i samtliga olympiska spel. Just nu ligger han i hårdträning för London-OS där han hoppas kunna ta hem sin första olympiska medalj.

17. Mats Wilander, Tennis
Sverige var under 80-talet en stor och respekterad tennisnation. I kölvattnet av Björn Borgs framgångar kom mängder med nya talanger fram, en av dem var Mats Wilander. Som sjuttonåring slog han igenom med dunder och brak när han som yngst någonsin vann Grand Slam-turneringen Franska öppna. Mest anmärkningsvärt under turneringen, förutom sensationen att han vann, var en matchboll i semifinalen mot José-Louis Clerc. Clercs boll dömdes ut av domaren och Wilander var vidare till final, men Wilander protesterade och menade att bollen hade varit inne. Bollen spelades om på Wilanders begäran och han vann matchen ändå. Det var starten på en fantastisk tenniskarriär som inkluderade trettiotre singeltitlar, varav sju Grand Slam, tre i Australien, tre i Paris och en i US Open. Som dubbelspelare vann han sju titlar varav en GS i Wimbledon. Han rankades som världsetta i sammanlagt tjugo veckor -88-89, men trots sina många framgångar har han ett par övermän inom tennissporten.

16. Marit Söderström Nord, Segling
En av de mest okända idrottarna på den här listan, och även någon som jag själv måste erkänna att jag inte kände till när jag började med arbetet. I slutet av 70-talet och början av 80-talet tog hon tio VM-guld i fyra olika seglingsklasser. Hon utmanade killarna tjugofem år innan det blev fashionabelt, eftersom hon sökte större konkurrens. När hon var som bäst var hon den överlägset bästa seglaren på damsidan. I och med att det dröjde innan hennes favoritklasser kom med på OS-programmet fick hon aldrig göra sig själv rättvisa med olympiska medaljer. Ändå blev det en silvermedalj i Seoul 1988 tillsammans med Birgitta Bengtsson i 470-klassen. Där tog hon åren efter också ett EM-silver och ett EM-brons. Söderström Nord visar hur svårt det är för en kvinna att komma fram i sportvärlden, under hennes idrottskarriär jobbade hon heltid och fick be seglingsklubbar att ta in henne för att kunna göra en OS-satsning. Trots tio VM-guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar