måndag 25 juli 2011

Plats 30-26

30. Arne Borg, Simning
Arne Borg var egentligen Sveriges första riktiga idrottsstjärna, med brett genomslag hos publiken och ett vinnande sätt i bassängen. Hans värste konkurrent inom simningen på 20-talet var den berömde Johnny Weissmüller som senare spelade Tarzan i flertalet Hollywoodproduktioner. Borg lyckades bara vinna ett OS-guld, samt även två silver och två brons. Men under sin karriär slog han inte mindre än trettiotvå världsrekord. Under EM i Barcelona 1927 fick han fyra tänder utslagna i en vattenpolomatch. Han blev så förbannad att han slängde sig i vattnet på 1500m med ett fullkomligt galet simschema. Han slog världsrekordtiderna på 400, 500, 800 och 1000m innan han slutligen krossade det rådande världsrekordet på 1500m med nästan en hel minut. Det blev sammanlagt fem EM-guld, tre silver (varav ett i vattenpolo) och ett brons. Borg bar ett stort ansvar för att ha populariserat idrott i Sverige, och han är än idag en av våra största idrottare genom alla tider.

29. Frank Andersson, Brottning
Sverige har haft många stora brottare genom åren. En av de mest kontroversiella utanför mattan har onekligen varit Frank Andersson. Under -70 och -80-talen skördade han dessutom stora framgångar på mattan. Det blev sammanlagt tre VM-guld för Andersson. Guldet -77 tog han efter att ha chockat sin motståndare i finalen med det daterade greppet halvnelson, vilket ledde till vinst på fall. Förutom gulden lyckades han också ta två silvermedaljer, samt en bronsmedalj i OS -84, vilket räknades som en stor besvikelse. När han åkt ur turneringen flydde han pressen till Las Vegas, återvände några dagar senare i en Cabriolet med de bevingade orden ”kuken ska ha sitt”. Förutom VM-medaljerna tog han också fyra EM-guld. Inom brottningen är som bekant konkurrensen nästan lika stor i EM som i VM, vilket gör bedriften ännu större.

28. Anders Eriksson, Enduro
En av doldisarna inom svensk idrott, men trots det en av de allra största. Anders Eriksson har inte mindre än fyrtiotvå världscupsegrar inom enduro. Sin första totala världscupseger tog han -95 och han håller på än idag, om än inte lika framgångsrikt. Under karriären har han hittills samlat på sig sju totala världscupsegrar, tre andraplatser och en tredjeplats. -99 till -04 blev han också, med undantag för -03, tysk mästare i enduro. Med sina sju världscupsegrar inom enduro är Eriksson tillsammans med finländaren Kari Tianen den mest framgångsrike genom tiderna.

27. Torsten Ullman, Skytte
Torsten Ullman var banbrytande inom skyttesporten med sina vetenskapliga metoder som han själv sade gav honom sina enorma framgångar under -30 till -50-talen. Den största framgången var hans OS-guld i friskytte -36, mitt framför näsan på de tyska favoriterna. Världsrekordet han satte där, ett av fyra under karriären, skulle vara konkurrenskraftigt fortfarande idag. Han tog även två OS-brons, men led självklart av de uteblivna spelen -40 och -44, då han med all säkerhet hade plockat hem fler medaljer. I VM tog han under sin karriär åtta guld i tre olika skyttediscipliner, fripistol, siluettpistol och grovpistol. Med sina nio individuella guld är han Sveriges största skytt genom alla tider, och räknas även till sportens stora överhuvudtaget.

26. Ove Fundin, Speedway
En av svensk motorsports största lyckades under sin karriär ta fem individuella VM-guld och sex i lag mellan -56 och -70. Utöver det tog han också tre silverplatser och tre brons. Han kallades internationellt för ”The Fox” på grund av sitt röda hår. Klassiskt är när han inför VM-finalen på Wembley -67 gör entré på innerplan kraftigt stödd på en krycka. Med en fotskada lyckades han ändå köra hem sin femte individuella VM-seger. Inom speedwaysporten har han egentligen bara en överman, vilket vi kommer att komma till senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar