söndag 23 januari 2011

Om M*A*S*H

Vi hade en plan om att ha en tv-serieblogg under året, skriva om 365 tv-serier du måste se innan du dör, men det sket sig. Istället lägger jag upp de få texter jag hann skriva här, så att nån får nytta av dem, så kanske vi återkommer med tv-serierna till nästa år eller nåt.

M*A*S*H
Ursprungsland: USA
Genre: Komedi
Avsnittslängd: ca 27 minuter
Antal säsonger: 11
Sändningsår: 1972 – 1983
Skapare: H. Richard Hornberger, utvecklad av Larry Gelbart
Skådespelare: Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Gary Burghoff, Jamie Farr, William Christopher m. fl.
Se: Allt, men specifikt säsong 6-8

En av de största och mest populära (bl. a 14 emmys) komediserierna genom alla tider. Baserad på Robert Altmans film med samma titel och Elliot Gould och Donald Sutherland i huvudrollerna, som i sin tur baserades på romanen av Richard Hooker. Serien berättar om livet på ett fältsjukhus, 4077 MASH, under Koreakriget 1950-54. Det sista avsnittet som sändes i USA den 28 februari 1983 är fortfarande det mest sedda tv-serieavsnittet någonsin, med en publik på 106 miljoner tittare.

Humorn i M*A*S*H bygger på oneliners, satir och udda karaktärer med en tydligt riktad udd mot krigföringens absurditet i allmänhet och det pågående Vietnamkriget i synnerhet. Det som gör M*A*S*H så bra, och som gör att det fortfarande nästan trettio år efter debuten känns fräscht, är det genomarbetade manuset med både gemena skämt och intellektuella referenser. Replikhastighet och underbetonade vitsar gör serien modern för sin tid.

Säsongerna 1-5 är mer fokuserade på humor, 6-11 är en blandning av humor och drama. Serien mognar betydligt i de senare säsongerna. När karaktären Trapper byts ut mot Hunnicut i fjärde säsongen och Burns mot Winchester i sjätte säsongen, byggs en starkare dynamik i karaktär och klasshumor. De sista säsongerna överdoserar dock ibland på moralitet, vilket har parodierats i bland annat Futurama, så om du vill se M*A*S*H när det är som bäst skulle jag rekommendera säsongerna 6-8, där man också utvecklar möjligheterna för sitcomens halvtimmesformat. Det finns mycket kvar att upptäcka i M*A*S*H.

Skapade en längre spinoff (Trapper John, M.D., hela 7 säsonger) där karaktären Trapper kommer hem till USA och arbetar som läkare och mentor på ett sjukhus i San Fransisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar